Att sova är skönt.

Vilken sovsäck ska jag ha? Dun eller syntet?

Sovsäcken är kanske det mest personliga i din friluftsutrustning. Därför är det viktigt att du väljer en säck med precis de egenskaper du behöver. Det första du bör fundera på är vilket isoleringsmaterial du föredrar, dun eller syntet?

Dun

Dun är fortfarande det som värmer bäst i förhållande till sin vikt. Dunsovsäcken är lättare och tar mindre plats i packningen, men den är mer ömtålig och man behöver vara mer försiktig med den. Den kostar också mer.

Syntet

Dagens syntetmaterial ligger inte långt efter dunet i värmekapacitet. Den stora skillnaden är priset – och skötseln. En syntetsovsäck är mindre känslig för fukt och är du allergiker mår du sannolikt bättre av välja en säck med syntetfyllning.

Det är du som är varm

Till att börja med, tänk på att ingen sovsäck i världen kan värma en människa. Däremot kan den hjälpa till att bevara den värme människan själv producerar. När du kryper ned, är det som att placera en 37-gradig spis i sovsäcken. I en dålig sovsäck läcker värmen ut. I en bra sovsäck uppstår ett samspel mellan din kropp och säcken, vilket skapar ett behagligt sovklimat, med en väl fungerande värmehållning. Det viktigaste komplementet till sovsäcken är liggunderlaget. En påkostad sovsäck med ett liggunderlag för en femtiolapp från närmaste bensinstation är ingen bra lösning. Satsa på ett bra liggunderlag, som isolerar mot markkylan med t.ex. slutna celler, som innehåller luft och utestänger fukt.

  • Innan du kryper ned bör du skaka säcken, så att stoppningen suger åt sig luft och därmed isolerar bättre.
  • Det gäller att lägga sig torr, mätt och varm. Ät något och motionera lite för att få upp värmen innan du kryper ned i sovsäcken.
  • Var noga med att dra till ordentligt kring huvudet. Klä dig i ett tunt underställ – vintertid även i mössa och sockor.
  • Att använda sovsäckslakan och sovsäcksöverdrag skyddar inte bara din sovsäck från smuts utan förbättrar även dess isoleringsförmåga. På köpet ökar även livslängden, eftersom du inte behöver tvätta sovsäcken så ofta.
  • Om du trots det känner dig kall, ska du inte klä på dig fler lager, utan istället placera t.ex. dunjackan över sovsäcken eller isolera ytterligare under dig. Förvara din termos intill dig för att lätt kunna dricka en mun varmt under kyliga nätter.

Tips: Har du fuktiga persedlar kan du torka dem genom att placera dem i sovsäcken. Tänk dock på att en del av ditt värmeöverskott går åt att torka det som är fuktigt.

Skötsel och förvaring

Var noga med att vädra sovsäcken efter varje natt för att ventilera bort fukt som bildats i säcken under natten. Mata ned (rulla inte!) sovsäcken i kompressionsfodralet, som hjälper dig att få ned packvolymen väsentligt.

Långtidsförvara alltid sovsäcken luftigt, upphängd över en galge eller i en större förvaringspåse.